maanantai 2. maaliskuuta 2015

Aarne A. Mikonsaari 4.-28.3.2015


Kaakkois-Suomen valokuvakeskus esittelee maaliskuun näyttelyssään mm. Joutsenossa, Lappeenrannassa ja Haminassa vaikuttaneen valokuvaajan Aarne A. Mikonsaaren (1945-2007), joka on tunnettu paitsi mittavasta studiotyöskentelystä (lapsia, kihla-, hääpareja jne), myös paikallisen miljöön vankkumattomana dokumentoijana. Hän oli 62-vuotias kuollessaan marraskuussa 2007.

Aarne Mikonsaari oli tullut mukaan Saimaan Kameraseuran toimintaan 1960-luvun lopussa. Hän päätyi lähes heti seuran puheenjohtajaksi, jossa tehtävässä toimikin sitten neljä vuotta 1969-1972. Valintaan liittyi hieman kapinaa seuran vanhaa polvea kohtaan, mutta samalla seuran toiminta aktivoitui hiljaiselon jälkeen.

- Kyllä minulla varmaankin oli enemmän intoa kuin taitoa siihen aikaan, "Arska" itse vähätteli osuuttaan.

Seuran tuonaikaiset aktiivit kuitenkin muistavat, miten juuri innostus ja motivaatio olivat ne tekijät, jotka kannustivat myös muita tekemään ja osallistumaan. Aarnen puheenjohtajavuosien aikana seuran jäsenmäärä tuplaantui ja toimintakertomusten pituuden voidaan todeta vähintäänkin kolminkertaistuneen.

Vaikka Aarne siirtyi jo vuosikausia sitten Haminaan, piipahti hän säännöllisesti myös Lappeenrannassa; Saimaan Kameraseuran jäsenilloissa tapaamassa kavereita tai näyttelyissä katsomassa kuvia.

Aarne kuvasi paljon ympäristöään ja erityisesti sitä katoavaa maisemaa (tämä aihe on edelleenkin ajankohtainen Lappeenrannassa 2015). Aina kun Aarne sai vihiä jonkin talon purkamisesta, hän kävi dokumentoimassa sen. Tämän valtavan materiaalimäärän Aarne valtuutti perikuntansa lahjoittamaan Etelä-Karjalan museolle. Tätä voidaan pitää paikallisen kulttuurihistorian kannalta hyvin merkittävänä tekona. Tämä näyttely on koottu nyt Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen ja Etelä-Karjalan museon yhteistyönä juuri tästä materiaalista.

Muistamme Arskaa lämmöllä.

- Avajaiset tiistaina 3.3. klo 18
- Näyttely avoinna 4.-28.3. ti-pe 11-18, la 11-15