maanantai 28. syyskuuta 2015

Ari Nakari: 25 vuotta teatterikuvia 29.9.-24.10.2015
Kaakkois-Suomen valokuvakeskus esittelee lokakuun näyttelyssään lappeenrantalaisen Ari Nakarin 25-vuotista työtä teatterikuvaajana. Nakari on myös suorittanut valokuvaajan ammattitutkinnon (VAT) erikoistumisalueenaan Suomessa erittäin harvinainen teatteri- ja henkilövalokuvaus.

Toiminta nuorisoteatterissa johdatti lappeenrantalaisen Ari Nakarin teatterivalokuvauksen pariin. Lopullisen sysäyksen antoi Lappeenrannan nuorisoteatterin silloinen ohjaaja Veli-Pekka Tuovi.

- Työn alla oli Saatana saapuu Moskovaan, ja Tuovin mielestä sain hyvin hoitaa näytelmän valokuvauksen, Nakari kertoo.

Nakari pyrkii rakentamaan valokuviinsa monia kerrostumia, jotka tekevät oikeutta niin näyttelijöille, lavastukselle, puvuille kuin näyttämön valaistuksellekin. Hän lukee käsikirjoituksen ja laatii harjoitusten aikana kuvaussuunnitelman. 


- Kuvat otetaan esityksen läpimenon aikana tai tietyt kohtaukset kuvataan erikseen. Niistä päättää ohjaaja. 

- Teatterivalokuvaajan tehtävänä on luoda muutamalla valokuvalla illuusio valmiista esityksistä. Suuri yleisö näkee kuvat julisteissa, käsiohjelmissa ja esityksistä kertovissa artikkeleissa.

Valokuvaaja Ari Nakarin retrospektiivisessä näyttelyssä on esillä noin 80 teatterivalokuvaa vuosilta 1990-2015. Kuvissa esiintyy tuttuja kasvoja ja kohtauksia muun muassa Lappeenrannan kaupunginteatterin, Imatran teatterin, kesäteatterien, Lappeenrannan vanhan ja uuden nuorisoteatterin, Kesyn ja Lappeenrannan tanssiopiston produktioista.


Avajaiset pidetään tiistaina 29.9.2015 ja näyttely on sen jälkeen avoinna 30.9.-24.10. normaalisti ti-pe 11-18, la 11-15.