lauantai 2. heinäkuuta 2016

Anna Karoliina: Saaret 6.-30.7.2016


Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen Galleria Pihatossa on 6. - 30.7.2016 esillä kuvataiteilija Anna Karoliinan teoksia. Anna Karoliina on Lontoossa asuva lappeenrantalainen kuvataiteilija. Hän muutti Lontooseen opiskelemaan vuonna 2006 ja valmistui valokuvataiteen kandidaatiksi Camberwell College of Art -yliopistosta vuonna 2010.

Valokuva on Anna Karoliinalle kuin työkalu, joka auttaa häntä ideoiden konkretisoimisessa. Taiteilija haluaa aina olla fyysisesti mukana kuvan luomisessa, tarkoitti se sitten installaation rakentamista, valokuvan päälle maalaamista tai eri painatuskeinoilla leikittelyä. Anna Karoliina haluaa luoda kolmiulotteisen, käsinkosketeltavan, jopa veistoksellisen pinnan jokaiseen ottamaansa kuvaan. Käsittelemällä kuvaa käsin taiteilija tuntee pääsevänsä lähemmäs kuvauksen kohdetta.

Taiteilija itse kertoo hankkeestaan näin:

”Näyttelyn teema on muistojen vangitseminen. Elämä itsessään on ohut kuin jää, ja valokuva on kuin pääsylippu menneisyyteen. Otamme valokuvia pysäyttääksemme ajan kulumisen. Entä mitä tapahtuu, jos kuva tuhoutuu tai sen ulkomuoto muuttuu? Näyttely koostuu sekatekniikalla toteutetuista valokuvamaalauksista, eri materiaaleille painetuista kuvista ja perinteisistä filmikameroilla otetuista valokuvista. Pyrkimyksenäni on kuvieni avulla korostaa muistojen ja ajan ohutta, helposti halkeilevaa suhdetta.

Hankkeen nimi on kielikuva ihmisen yksinäisyydestä. Yksinäisyys asuu tyhjissä mökeissä, mykkinä istuvissa puhelimissa, vastaantulijoiden niskoissa, peilityynissä järvissä. Se viittaa myös kuvieni kuvauspaikkaan, Himalansaareen, jossa olen viettänyt suurimman osan elämästäni ja jossa osa kuvista on otettu. Olen kasvanut kuvissani näkyvien maisemien ja ihmisten ympäröimänä ja minulla on vahva tunneside kuvattaviin.

Maalaamalla kuvien päälle haluan luoda vastakkainasettelun pysyvän ja väliaikaisen välille ja kyseenalaistaa valokuvan kyvyn säilyttää muistoja. Kuolemanpelko on väkevästi läsnä aina, kun otamme valokuvan. Paradoksaalista on, että kun me otamme kuvan, me myös menetämme tuon kyseisen hetken. Haluan kertoa tarinan, joka herättää kysymyksiä, ja jonka loppuratkaisu on katselijan päätettävissä.”

Näyttelyn avajaiset pidetään tiistaina 5.7. klo 18. Näyttely on sen jälkeen avoinna 30.7. asti ti-pe 11-18, la 11-15. Näyttelyyn on vapaa pääsy.