lauantai 24. syyskuuta 2016

Raija Peltola - Maarit Hirvonen: Transparent 28.9.- 22.10.2016

Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen Galleria Pihatossa on 28.9.- 22.10.2016 esillä valokuvataiteilija Raija Peltolan teoksia ja taiteilija Maarit Hirvosen lasi-installaatio.

Viron Saarenmaan rosoisuus, pysähtynyt aika, meren heijastama valo sekä luonnon voima ja herkkyys tekivät Raija Peltolaan valtavan vaikutuksen hänen löydettyään Saarenmaan. Peltola halusi siirtää kuviin tuntemuksia, joissa ihmisen sisäinen maisema ja ulkoinen maisema ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Taiteilija on kuvatessaan tehnyt ”matkaa”, jossa kukin ajanjakso on tuonut mukanaan uusia näkökulmia.

”Transparent” -näyttelyn valokuvissa Peltola on pyrkinyt kuvaamaan havaintoja, muistoja ja tulkintoja ajasta sekä veden olemusta kuultavana ja valoa heijastavana elementtinä, jonka symbolinen merkitys on hänelle moninainen. Kuvat on vedostettu mustesuihkuvedoksina suoraan akryylilevylle ja -kuutioille tavoitteena keveyden, kuultavuuden ja kerroksellisuuden tuntu.

Veden olemusta tähän näyttelyyn Peltola on kuvannut Suomessa, Repoveden läheisyydessä. Luonto on ollut taiteilijalle voimakkaasti läsnä lapsuuden kesinä Saimaalla vanhan kyläkoulun pihapiirissä ja sitä ympäröivissä metsissä sekä Viron Saarenmaalla meren läheisyydessä. Hän näkeekin luonnon pohjana kaikelle, josta olemisemme ihmisinä peilautuu.

Maarit Hirvonen on tekstiilitaiteilija ja hän on suunnitellut vuosien varrella ryijymalleja eri yrityksille. Taiteilijan kiinnostus väriin, vaihteviin materiaaleihin ja kolmiulotteisuuteen on synnyttänyt monenlaisia kokeiluja, muun muassa erilaisia tekstiili-tekniikoita, temperamaalauksia ja valaisimia. Viime vuosina hän on suunnitellut astioita ja kattauskokonaisuuksia lasia ja metallia yhdistellen. Hirvosen ”Transparent” -näyttelyn lasi-installaatiossa keveys ja raskaus lomittuvat toisiinsa kuten eloisassa vuorovaikutuksessa aina.

Näyttelyn avajaiset pidetään tiistaina 27.9.2016 klo 18. Näyttely on sen jälkeen avoinna 22.10.2016 asti ti-pe 11-18, la 11-15. Näyttelyyn on vapaa pääsy.