lauantai 25. elokuuta 2018

Unto Ahjotuli: Teoksia neljältä vuosikymmeneltä 28.8. - 22.9.2018

Unto Ahjotulen näyttely Teoksia neljältä vuosikymmeneltä on koottu retrospektiivisessa ja nostalgisessa hengessä aikansa aatteiden, idealismin ja kulttuurivaikuttajien henkilökuvien kautta.
1980-luvun postmodernismin ristiriitaisuuksien saattelemana syntyi tyylikeinoista riippumattomia teoksia. Mikään tyylikeino ei ollut toistaan arvokkaampi. Museoilla oli hankinta vaikeuksia omaksua teoksia, jotka "sotkivat" taidokkaasti erilaisia ilmaisukeinoja. Näyttelyssä on esimerkki teoksesta Aamulla ennen oivaltavaa päivää, 1984, johon liittyy kuitenkin yllättävä varhainen poikkeus, kun Eero Laajo toimiessaan Etelä-Karjalan taidemuseon johtajana hankki teoksen museon kokoelmiin. Se oli taiteilijaa kannustavaa ja ymmärryksestä kertova oivallus.

Nykyisin Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen hallinnoiman Galleria Pihaton alkuaikojen kesänäyttelyt, Kantri ja urbaani sekä kokoomanäyttelyt Yli unelmien, Kunnian polut taiteessa sekä performanssit jäävät vain viitteeksi joissakin teoksissa. Toivottavasti nyt koottu näyttely antaa riippumattomasta taiteesta näytteitä ja mitä valtion taiteilijaeläkkeellä on saatu tuotettua.

Pihaton ja Pehtoorintuvan rakennusten olosuhteet muokkaavat ripustusta eri museoiden teoslainoja rajoittaen. Teoksia on esillä muun muassa Lappeenrannan taidemuseosta, Imatran taidemuseosta, Kotkan kaupungin kokoelmista ja Olavi Heinon Kotkan-kokoelmista.

Muualla museoissa olevista teoksista on näytteitä 70 x 50 cm -kokoisina mustesuihkutulosteina. Pehtoorintuvassa on lisäksi noin 100 näyttelyesitettä ja julkaisunäytteitä esittelevä pöytä. Teos- ja tilannevalokuvat: Ari Nakari.

Näyttelyn avoimet avajaiset ovat tiistaina 28.8.2018 klo 18. Musiikkiesitys.
Näyttely avoinna myös sunnuntaisin klo 11-15!