Nykypäivänä uusia tapoja todentaa maailmaa tuntuu syntyvän kuin sieniä sateella. Jos verrataan tämän päivän modernia teknologiaa kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten olleeseen maailmaan, huomataan kuinka lyhyessä ajassa ollaan otettu pitkiä harppauksia teknisissä keksinnöissä ja niiden rantautumisessa arkipäiväiseen käyttöön. Vauraammissa valtioissa melkein jokaisella on jo älypuhelin, älykello tai vaikkapa älytelevisio. On kehitetty järjestelmiä, jotka hoitavat ihmisen puolesta kaiken valaistuksen säätelystä puhelun soittoon.
Myös nyky päivän levinnyt ilmiö sosiaalinen media on omalta osaltaan muuttanut maailmaa esimerkiksi mainonnassa. On olemassa uusia tapoja tehdä töitä, joita ei olisi osattu kuvitellakaan pari vuosikymmentä sitten, ainakaan scifi-tarinoiden ulkopuolella. Yksi sosiaalisen median eduista on Live-striimaus. Se mahdollistaa maapalloistumisen, kun voi kokea liveajassa tapahtumia toiselta puolelta maailmaa, omalta kotisohvalta. Toki live-striimausta on ollut jo pidemmän aikaa, mutta sen tavat lähentää ihmisiä luonnollisin tavoin, ovat kehittyneet rutkasti.
Live-striimaus osana taidemaailmaa?
Nykytaiteen muuttuessa aina vain kokeilevampaan suuntaan, on modernia teknologiaa pyritty tuomaan mukaan taideprojekteihin. Museon seinillä on mahdollista nähdä videoita, jopa livestriimattuja pätkiä aivan arkisista asioista. Nykytaiteessa nähdään taiteellisuutta sellaisissa asioissa, joita ennen pidettiin liian tavallisina. Aamurutiineista ja iltaruuhkastakin saadaan videoiden avulla taiteellisia teoksia, jotka tuntuvat puhuttavan taidemaailmassa ja aivan tavallisten harrastelijoidenkin piireissä. Live-striimausta käytetään myös toisin päin. Taidenäyttelyiden teoksia ja esityksiä kuvataan ja näytetään joko livenä tai tallenteena pitkin maailmaa. Jopa kadun kulmassa saattaa olla televisio, joka lähettää kuvaa jostakin taideprojektista tai vaikkapa taulusta jonkin museon seinältä.
Live-striimaus muilla osa-alueilla
Hieman live-striimauksen kannattavuudesta kertoo esimerkiksi se, että suuret yritykset Sonysta Oreoon, ovat alkaneet hyödyntää sitä esimerkiksi mainosprojekteissaan. Onhan totta, että live-striimauksen myötä myös mainonsta helpottuu. Kuluttaja on lähellä myytävää tai esiteltävää asiaa, vaikkei konkreettista yhteyttä tarvitakaan. Mielenkiintoa asioita kohtaan on helpompi herätellä. Useat sosiaalisen median taitajat käyttävätkin striimausta hyväkseen. Onhan aivan uusi ulottuvuus, että esimerkiksi sosiaalisen median palvelun Instagramin myötä ihminen voi olla live-kontaktissa kuuluisuuksienkin kanssa.
Striimauksesta hyötyy kuitenkin muukin bisnes. Urheilunäytöksiä kuvataan jo pitkältä ajalta livenä. Onhan pelin seuraaminen samaan aikaan kuin se tapahtuu, aivan eri kuin nauhalta katsottuna tai lehdestä luettuna. Samoin on konserttien laita. Niitä on näytetty live-ajassa televisiossa jo pidempään, mutta on kaksi täysin eri maailmaa, katsoa esiintyjää lavalla keikalla, kuin katsoa Instagramin kautta esiintyjän puhuvan liveajassa juuri ennen keikkaa. Livestriimauksen yleistyminen on tehnyt ihmisistä inhimillisempiä ja läheisempiä. Jonkun raaka puhe, ilman editointia voi koskettaa syvästikin. Striimausta on käytetty myös nettikasinoilla. Siksipä Live Streamit ja Live-Vedot Unibetsivustolla ovatkin kuuma aihe. Peliin tuo aivan uudenlaisen ulottuvuuden, kun se tapahtuu livenä. Mikä yhdistääkin kaikkia live-striimauksen puolestapuhujia, on se, kuinka läheiseltä toinen ihminen voi sen kautta tuntua. Mikä olisikaan parempaa maailmassa, jossa helposti voi tuntea itsensä yksinäiseksi.
Livestriimauksen mahdollisuudet
Koska on jo tuttu juttu jokaiselle, kuinka keikkoja ja urheilutapahtumia, striimataan liveajassa, miksi olisi yhtään uutta siirtää striimaus myös muille osa-alueille, mitä tulee tapahtumiin? Upea tapa tuoda taidemaailmaa lähemmäs ihmisiä, olisikin taidenäyttelyiden striimaaminen. Koska taidenäyttelyiden osia striimataan jo, herääkin kysymys, olisiko näyttelyiden avajaiset hyvä markkinarako? Avajaistunnelma on sellaista, jota ei voi kokea muuta kuin paikan päällä. Vai voiko sittenkin? Jos näyttelyn avajaisia voisi seurata striimauksen kautta liveajassa, voisi kokea omalta osaltaan upean taidekokemuksen turvalliselta kotisohvalta. Tämä olisi myös etu niille ihmisille, jotka rakastavat taidetta, mutta eivät jostain syystä kykene osallistumaan paikan päälle. Esimerkiksi ihmiset, jotka olisivat sairastuneita, kärsisivät paniikkihäiriöstä tai olisivat yksinkertaisesti liian kiireisä lähtemään paikanpäälle, saisivat näin kuitenkin nauttia tilaisuudesta. Lisäisikö tämä taiteen kiinnostavuutta nykymaailmassa? Olisiko esimerkiksi vanhusten mukava katsella yhdessä palvelutalon olohuoneesta käsin, näyttelyn avajaisten kuhinaa? Voisiko näyttely herättää enemmän mediakiinnostusta ja jopa saada tilaisuudelleen enemmän kävijöitä? Kuinka paljon mahdollisuuksia live-striimauksella onkaan?